15-åringar mogna att ha sex?


Att forma sin identitet

I Sverige blir man byxmyndig vid 15. Det innebär att man får ha sex. 15-årsgränsen gäller inte överallt, i USA går gränsen vid 18. De stackars tre år som skiljer emellan de båda åldersgränserna skulle inte vara av större betydelse för en vuxen person, men emellan åldrarna 15 och 18 förekommer tre händelserika år. Jag kan för övrigt tillägga att även de år som följer efter 18 är händelserika. När man är 15 år är man mitt uppe i en viktig process: att göra sig fri ifrån föräldrar och forma en egen identitet. Tonåringen dras ifrån sina föräldrar och söker sina referensramar i kompisar. Värderingar från föräldrar som bygger på trygghet, byts ut emot kompisars värderingar som bygger på att bli populär i gänget. Olika delar av populärkulturen är de verktyg med vars hjälp tonåringar skapar sina värderingar, klädstilar och sätt att vara på. Skapandet av den egna identiteten är ett ständigt pågående arbete och tonåringen identifierar sig med förebilder som utgörs av eller uppmuntras av kompisar. På så vis konstrueras identiteten av referensramar och värderingar ifrån kompisar och populärkultur. Identitetssökande är inte en inre process i den bemärkelse att tonåringen går in i sig själv för att hitta sin sanna essens. Identiteten är istället något som kontinuerligt skapas utifrån tonåringens tolkningar av sin omgivning. Enligt perspektivet social konstruktionism formas identiteten på detta vis hela livet. Har du inte tänkt på det förut så kan det vara en intressant tanke att sysselsätta sig med nästa gång du får tid: Varifrån kommer din identitet?


Egocentrism
Frågar du en tonåring som har haft eller vill ha sex om denne anser sig själv mogen för det, så blir svaret förmodligen ett tveklöst jakande. Tonåringar är visserligen inte egocentriska i samma utsträckning som små barn, utan de förstår att samspela med andra människor och de förstår att det finns lika många perspektiv som det finns människor. Men i denna frigörande och identitetsskapande fas så utgår tonåringen ifrån att det är den egna värderingen som är korrekt, den egna känslan är starkast och att den själv som är lika intressantast för andra som den är för sig själv. Därför är föräldrars åsikter och förmaningar mossiga - de fattar helt enkelt inte grejen och de vet inte hur det känns! Faktumet att de också har varit unga förlorar status eftersom populärkulturen såg annorlunda (töntig) ut när de var unga. De värderingar som når tonåringen är kompisarna och populärkulturen, med vars hjälp tonåringen kan skapa och uttrycka den egna signifikansen.


Alla andra gör det ju...
Det som är inne i populärkulturen påverkar vilka normer, värderingar och beteenden som gäller i sociala sammanhang bland unga. Olika gäng snappar upp olika delar och olika tolkningar av populärkulturen, men samtidigt som det är väldigt viktigt att vara speciella i jämförelse med andra grupper så är det viktigt att följa den generella kodex som majoriteten av alla ungdomar har gemensamt. Min gissning är att denna kodex går ut på vad de olika stilarna har gemensamt. Den röda tråden alltså. Populärkulturen, som försöker säkerställa försäljning, förmedlar party, moderna kläder, modifierade kroppar, alkohol och framför allt: Sex. I reklam, i musikvideos, i filmer, i tidningar och i böcker hittar man rikligt med anspelningar på sex. Ofta är kvinnor villiga och sexiga, medan männen (när de syns) är starka och tuffa. Sällan eller aldrig visas kärlek i samband med sex. Detta blir referensramarna för tonåringarna i deras tankar, snack och beteende kring sex. - Sex är något tufft som alla coola har och om jag gör det är jag cool. Alla andra har ju sex, så varför ska inte jag kunna ha det?


Rädslor och olustkänslor trängs bort
Visst är tonåringar rädda och nervösa inför första gången de har sex. Visst kan det kännas olustigt och obehagligt att ha sex. Men många sexuellt aktiva tonåringar biter ihop - de vill inte framstå i dålig dager inför sin partner och de vill dessutom vara coola inför kompisarna. Det är inte så konstigt. Om du skulle ramla hårt ute på stan, skulle du då ligga kvar och känna efter om du var skadad? De flesta reser sig upp i den situationen. Det handlar om att inte tappa ansiktet - att inte framstå i dålig dager. Även vuxna kan gå över lik för att inte tappa ansiktet. Varför skulle inte en tonåring kunna göra det? Ur det perspektivet är det inte så kontigt att unga inte använder kondom, att de har analsex eller lägger ut bilder på sig själva på nätet.


Var en smart förälder!
Naturligtvis tänker och beter sig alla tonåringar olika beträffande sex. Det skiljer sig också åt till vilken grad tonåringar är påverkbara utifrån beträffande sex. Men vill du ha en uppfattning om din tonårings funderingar kring, eller utövande av sex, så undersök vilka tonåringen tittar på, vilka filmer den ser, vilka musikvideor den tittar på, vad låttexten säger, hur förebilderna klär sig och vad de förespråkar. Undersök även detsamma beträffande eventuell pojk- eller flickvän. Det finns inget du kan göra åt de intryck din tonåring får ifrån omgivningen, men du kan påverka hur tonåringen tolkar intrycken! Din tonåring ser förmodligen själv till att läsa på om hur sex går till rent praktiskt, men du gör klokt i att berätta hur stor del av sexlivet som går ut på kärlek och ömhet. Tala även om exepel på hur kärlek kan visas och kännas i sexlivet. Det kan vara självklart för många vuxna, men den mediala bilden av sex inehåller faktiskt nästan ingen kärlek! - Varför då? Min teori är att människor som får och ger kärlek är lyckligare och självsäkrare än de som inte ger och får kärlek. Lyckliga och självsäkra människor behöver inte bekräftelse och därför behöver de inte konsumera sig till bekräftelse. Kort sagt: Kärlek säljer inte! Det är även viktigt att informera om villkoren beträffande sex: Berätta att man i verkligheten tar hänsyn till varandras bästa - att det ska kännas rätt för båda, att inget ska göra ont och att inget ska kännas äckligt. Man ska bara göra det som känns rätt och det man själv vill, det är villkoren! Du skulle bli förvånad om du visste hur många unga som "ställer upp" på alltifrån analsex till trekant och ännu mer avancerade saker. Tonåringar får inte lära sig någonstans ifrån att kropp och själ har begränsningar. De får helt enkelt inte en bild av verkligheten.


Över 18?
När är man redo att ha sex? Mitt svar på den frågan: När man är gammal nog att förstå hur sex går till i verkligheten och när man är tillräckligt mogen att sätta sina egna villkor utefter vad som känns bra för kropp och själ. Sedan gäller det naturligtvis att ens partner har nått samma insikt och mognad! Slutsatsen blir att det inte finns nåon egentlig ålder för att vara mogen för sex. Det är inte ens säkert att man någonsin blir mogen för det...Kommentarer
Postat av: corinna Åström

vad menas med trackback?

Hur som helst tycker jag att din sida är jättebra, tack.mvh

corinna

2009-10-07 @ 09:08:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0