En bra dag!

Tänkte skriva ett klassiskt det-här.har-jag-gjort-idag-inlägg. För er som tycker sånt är tråkigt att läsa (vilket det med största sannolikhet är) så kan ni skippa å läsa detta. Jag vill bara för en gångs skull skriva om en riktigt BRA dag och hur GLAD jag känner mig för omväxlings skull!

Det har varit en bra dag idag! Jag har haft sista seminariet i kursen jag läser för tillfället. Sen har jag träffat pappa efter skolan och vi åkte tillsammans å hälsade på min farmor, som såg ut att må väldigt bra och trivas på ålderdomshemmet. Det gladde mig otroligt att se henne och ännu mer att se att hon verkar må bra! Det skrivs mycket om skandaler i äldreomsorgen, men det finns även väldigt bra äldreboenden! Hemma i Strängnäs igen tränade jag med en kompis och hon hade stickat en mössa till mig. Jag blev rörd och alldeles tårögd! 1000 tack igen om du läser det här, den var jättefin! Jag och Fredrik gick å simmade nu på kvällen. Det var "vuxenbad" allstå inga lekande barn, dämpad belysning och lågmäld ljudnivå. Så skönt det är att simma då! Det glädjer mig även att min nya blogg OMFEMINISM har fått fler besökare. Jag känner mig väldigt engagerad i den, vilket också ger en energikick! Nu sitter jag å slappar för fulla muggar. Lutar mig tillbaka i soffan å pöser. Fredrik är hos sin brorsa och spelar Magic så det är precis tyst hemma. Skönt. Fan vad tystnad låter bra! Till och med mitt brus i öronen (som jag haft sen jag tokrockade Prodigy i freestylen på högsta volym som 13-åring) låter fint i tystnaden. Det har varit en riktigt bra dag och jag är tillfreds med livet idag!


FeminismJag har startat en blogg om feminism och relaterade perspektiv så som queerteori. Varför? För att jag anser att vårt samhälle, från mikro till makronivå, präglas av ojämlikhet. Det diskrimineras överallt varje dag. Du blir diskriminerad, jag blir diskriminerad och alla diskriminerar vi. Men det värsta i det här sammanhanget är att mång reflekterar inte över det och tror därför att vi lever i jämställdhet. Därför tycker jag att det är viktigt att informera om förtrycket som sker framför våra ögon, men som vi ändå inte ser.

Om du undrar ifall du är diskriminerad... om du undrar ifall du diskriminerar... om du undrar hur du kan sätta stopp för detta, så är du välkommen att läsa min blogg:

OM FEMINISM

Jag kommer fortsätta skriva på denna blogg paralellt - denna blogg inspireras av den jag är  och det jag tänker på. Omfeminism handlar om att problematisera det vi kallar för ett modernt jämställt samhälle och samtliga inlägg anknyter till antingen feminism eller queerperspektiv.


Ondska(!)(?)

Onsdka. Vad är det?
Ingen av oss kan riktigt veta svaret på det.
Vi kan spekulera, studera, filosofera och teoretisera, men vi kan aldrig få den fulla bilden av vad det är.

Ändå påstår vi oss kunna känna igen ondska.
Vi påstår oss veta när vi ser den och när något som liknar den är inget illa ment... 
Rädsla, sorg, kanske stressen rent av...

Men lika lite som vi kan inta alla perspektiv i vår bedömning
kan vi veta vad ondska är, när den händer...
...och om den ens finns?

Men ändå påstår vi oss se hela bilden
med våra små små ögon.
Kanske uppstår ondska när någon säger sig ha funnit den i någon annan?


Av Mia, med inspiration från dödsstraffsförespråkare

Diskussionen om hotet mot demokratin måste fortsätta!

Fortsätt diskutera även när SD:s inträde i riksdagen slutar vara en nyhet!
Diskussionen om Sverigedemokraternas hot mot demokratin måste fortsätta! Jag har sett att SD:s inträde i riksdagen diskuteras och problematiseras vida över Internet, inte främst Facebook. Många är upprörda och känner rädsla, hopplöshet och ilska. Men ännu fler tar logiken till hjälp för att med ord försöka värna om allas rätt till mänskliga rättigheter. I tider av oro visar nu enskilda privatpersoner sitt civila kurage. De tar ansvar för vårt samhälle i sina utsagor. Vad jag menar är av yttersta vikt är att detta fortsätter att diskuteras även när SD:s inträde i riksdagen inte längre är en nyhet! När allas lika värde och rätt till mänskliga rättigheter glöms bort att diskuteras så lämnas utrymme för just sådana rasistiska organisationer som partiet Sverigedemokraterna. Så min uppmaning till er alla är att forstätt diskutera, förklara, argumentera och protestera. Ord är demokratins medel för bevarandet av densamma. 

SD:s anhängare kan aldrig bortförklara sin agenda!
SD:s anhängare försöker ofta försköna partiet och dess agenda. Men faktum är att det krävs bara en stunds efterforskning för att förstå hur partiet drivs av och propagerar för rasism. En vanlig legitimering för SD är den frånvarande invandrarpolitiken i de övroga riksdagspartierna. En slarvigt och för sällan skött invandringspolitik är i alla händelser illa. Invandrarfrågan är viktig i allra högsta grad eftersom att det direkt rör människor. Det berör "svenskar" men det berör i största grad invandrarna själva. Vad SD menar är att ta ansvar i invandringspolitiken ställer jag mig frågande och skeptisk till. Det är ingen hemlighet att partiet har uppståt ur främlingsfientliga grupper och att de fram tills nyligen illa dolt sin rasistiska hållning. Om jag som väljare i detta demokratiska land skulle vara missnöjd med invandringspolitiken, skulle jag då förlita mig på att ett parti som är fientligt mot invandrare förbättrar invandringspolitiken? Skulle jag sedan kunna ljuga för mig själv och andra och säga att detta är bra både för svenskar och för invandrare själva?

Politik som rör stigmatiserade minoriteter får aldrig utövas från ett hegemoniskot perspektiv!
Jag är kvinna och jag är - det är ett faktum - missnöjd med politiken beträffande könsmaktsordningen så som den har sett ut i Sverige (för att inte blanda in andra länder i exeplet). Om samtliga partier lämnar frågan om könsmaktsordning därhän, så lägger jag inte min röst på ett parti som förespråkar mannens domninans över kvinnan, bara för att de har en drivkraft i frågan om könsmaktsorningen. De har en politik för frågan jag engagerar mig i, men de har den utifrån den hegemoniska ordningens perspektiv.  Ett parti med nationalistiska grundvalar har naturligtvis en stor drivkraft när det kommer till invandrarpolitiken, men de är inte tillräckligt objektiva för att realisera politiken på ett konstruktivt sätt. Deras lösning kommer ifrån de svenskars perspektiv som utsätter snarare än utsätts för diskriminering. De blir inte stigmatiserade pga en  hudfärg eller ett efternamn som avviker från det svenska samhället. Istället blir de fullt accepterade av gemene svensk. Invadraren däremot har ett underordnat perspektiv, varifrån det blir svårare att bli tagen på allvar, mötas fördomsfritt och tillskanska sig de rättigheter det innebär att bo i Sverige. Men det är ifrån den överordnade sidan av denna "dikotomi" som SD vill förbättra invandringspolitiken. Om invandrarfrågan är viktig, hur kan man då överlåta hanteringen av den till politiker som har en icke avlägsen historia av förtryck av just den gruppen? Konstruktiviteten motarbetas i SD:s brist på objektivitet.


Sverige hotas

Jag är deprimerad. Jag trodde inte det fanns så mycket ondska i Sverige! Jag hoppas att folk har röstat på SD pga blåögdhet. Jag hoppas att deras falska utsagor har lurat dem som röstat främlingsfientligt. Jag hoppas med andra ord att de som röstat främlingsfientligt inte vet att de har gjort det.

Det jag känner nu är en stark oro. Jag visste inte att rasismen var så utbredd. Jag trodde det var en avvikelse samhället hade att fightas mot. Men saningen och säga är att SD nu har kommit in i riksdagen och i många kommuner (inklusive min hemkommun), med god marginal.

Jag är alltså inte bara deprimerad över detta faktum, utan även rädd. Styrelsemedlemmarna i SD har föga till övers för invandrare, och troligast är att de har föga till övers för sådana som mig, som står upp för allas lika värde och rätt.

SD, mina vänner, är ett parti att vara rädd för! De är ett främlingsfientligt parti och de hotar inte bara dig eller de omkring dig som inte är svensk sedan flera generationer tillbaka, de utgör även ett hot mot de "svenskar" som vill skydda och hjälpa dessa människor. Det innebär att SD hotar de demokratiska rättigheterna. För grattis, de har vunnit: jag är skrämd till vettet för dem.

Vi behöver inte gå tillbaka långt i historien för att se vad främlingfientliga partier tar sig makten att göra när de kommer upp till högre positioner. Med ord som "det är X's fel att samhället har dessa och dessa baksidor" så får de folk att missnöjesrösta. Tänk, snälla, lite längre, du som röstat på SD. Det här är sandlådementalitet som kommer kunna sluta en aning värre än sandkrig.

Vi måste nu, alla vuxna människor, ta ett ansvar för denna situation och inse hotet som fallit som en mörk skugga över Sverige. Vi kan inte tiga bort hotet längre. -Det har förvisso svensk media inte varit speciellt bra på. Vi måste med ord stå upp för rättvisa och försvara alla som kränks och hotas av SD's inträde i makten. Vi måste informera, berätta, påminna om främlingsfientlighet i historien och visa SD's sanna agenda.

Ideologiska skillnader har i denna tid blivit reducerat till en bisak. Socialister och liberalister är väl oense i det mesta. Men en sak har de gemensamt: de vill göra det bästa för Sveriges invånare och, med hjälp av utrikespolitik, för de människor som befinner sig utanför Sveriges gränser. Att de sedan vill gå vitt skilda vägar för att uppnå detta är mer än sant. Men för att detta mål ska kunna närmas, oavsätt hur, så måste alla hot mot människor och demokratin kvävas.

Jag hoppas att sittande och omvalda regering, samt oppositionsblocket, kommer att lyfta fram SD-problematiken på allvar denna gång. Svensk skandalhungrande media kommer aldrig klara uppgiften att tiga ihjäl hotet. Det regering, riksdag och alla vuxna har att göra nu, är att stå upp och tala med klar röst: SD hotar demokratin med allt den står för!


Så varför ska du gå och rösta?


Spelar det någon roll vad man röstar på egentligen - det är samma skit vänsterblock som högerblock, kanske du tänker. Politik är inget annat än en hög med rövslickande ja-sägare som säljer sin själ och halva kungariket för röster, anser många. Jag kan förstå det resonemanget och att det leder till en känsla av hopplöshet, beträffande den opolitliga demokratin som lögnaktiga röstkåta politiker bygger upp. Var fanns demokratin i FRA-beslutet, t.ex?

Sen finns å andra sidan många som argumenterar för partiernas ansvarsfulla hållning i politiken och att deras pålitlighet därför är hög. Många har även en direkt övertygelse som de gärna vill se satt i verket i form av mer utrymme för ett visst parti. Men bortom alla dessa väljare som är så pass nöjda med något parti att de tänker rösta på det, så finns det dock personer som av olika (ofta väl grundade) skäl inte går och röstar.

Till er som tillhör de icke-röstande tillägnar jag denna vädjan: Gå och rösta! Om så alla partier är  skit, enligt dig, eller om så alla politiker är lögnare enligt dig, så ta din demokratiska rättighet och använd den på ett parti så att det eller de partier du tycker är värst, inte gynnas. 

Många småpartier ligger på 4 % gränsen och riskerar att spela vågmästarrollen. Gränsen 4 % av rösterna innebär riksdagsinträde för de partier som överträder. Och ett vågmästarparti är ett parti som ett block eller ett parti förhandlar med för att få majoritet i riksdagsbeslut. Ni får X om ni röstar jag för vårt förslag Y. Så om du tycker alla partier är skit, förhindra med din röst att det värsta av dåliga alternativ får tillträde till riksdagen!

TACK!


RSS 2.0